Hoe tieners daten in het digitale tijdperk

Verliefd worden in het internettijdperk is heel anders dan in de jaren ’70, ’80 en ’90 voordat we sociale media hadden. Gênante telefoontjes over de huistelefoon, het versturen van kaarten per post en het maken van mixtapes waren allemaal belangrijke mijlpalen in een relatie in de tijd van rolschaatsen. Maar nu, in het nieuwe millennium, gaat daten heel anders.

Tieners zijn niet langer afhankelijk van hun vrienden en familie om nieuwe mogelijke geliefden te ontmoeten; dat kan allemaal online dankzij de overvloed aan beschikbare datingapps en sociale mediaplatforms. Het is dus geen verrassing dat onderzoek uitwijst dat online ontmoeten de traditionele manieren waarop romantische partnerschappen tot stand kwamen, officieel heeft verdrongen.

Maar hoe werkt het eigenlijk? Hoe leggen tieners online contact? Gaat het alleen om de datingapps? Hoe zit het met Instagram? Gebruiken ze niet ook berichtenapps om elkaar te ontmoeten? En wat betekenen “benching” en “bèta-testen”?

Ja, ik weet dat het overweldigend kan overkomen, maar vrees niet – het komt goed! Ik heb alles verzameld wat belangrijk is om te weten als je kinderen hebt die met online dating beginnen.

  1. Het gaat niet alleen om datingapps

Velen van ons zullen bij de term “online dating” denken aan de grote datingapps zoals Tinder en Bumble, maar dat is in werkelijkheid niet waar het gebeurt. Veel tieners hebben me zelfs verteld dat het allemaal om Instagram, Snapchat en steeds vaker TikTok draait. Ik heb uit betrouwbare bron vernomen dat deze sociale mediaplatforms een authentieker beeld van iemand geven – mooi! Maar volgens mij kleven er potentiële veiligheidsproblemen aan het gebruik van sociale media om een partner te vinden. Vooral voor een jonge, onervaren tiener.

Om ervoor te zorgen dat mensen je op deze platforms kunnen volgen (en je berichten kunnen sturen), moet je profiel op openbaar staan. Dus als een jonge, naïeve tiener zijn of haar sociale media-accounts op openbaar heeft staan om het liefdesleven op te krikken, beschouw ik dat als een veiligheidsrisico. Ze kunnen berichten van iedereen ontvangen, wat niet ideaal is.

  1. Relaties ontwikkelen zich online – zelfs als ze elkaar eerst in het echt hebben ontmoet

In 2024 is de kans groot dat tieners een potentiële partner niet eerst in het echt ontmoeten – het gebeurt allemaal online. Maar zelfs in het zeldzame geval dat ze elkaar voor het eerst in levenden lijve ontmoeten, of dat ze oogcontact maken met iemand die ze leuk vinden op het schoolplein, zal de relatie zich online ontwikkelen. Daar vindt de magie plaats!

Dus in plaats van meerdere vaste telefoontjes naar vrienden om meer over hun vlam te weten te komen, besteden ze vele uren aan online onderzoek doen. Ze bekijken en ontleden foto’s en posts, doorzoeken alle sociale media-accounts en dan, afhankelijk van hoeveel moed ze kunnen opbrengen, kunnen ze al die accounts gaan volgen. In de volksmond wordt dit vaak “social media stalking” genoemd.

  1. Opgemerkt worden doe je door berichten te liken en commentaar te geven

Zodra ze voldoende moed hebben verzameld, kunnen tieners de berichten van hun vlam beginnen te liken. Sommigen gaan zelfs terug naar oude sociale mediaposts en foto’s van enkele jaren geleden om hun interesse aan te tonen. Dit staat bekend als “deepliking”. Sommige tieners vinden dit een goede strategie, anderen vinden het afschrikwekkend – ieder zijn eigen ding! Maar het doel is om jezelf op de radar van je potentiële geliefde te krijgen.

Zodra de “vind-ik-leuks” wat meer vaart hebben gekregen, kan de tiener besluiten dat het tijd is om “in de DM’s van zijn vlam te duiken”. Ah – daar is die uitdrukking. Het betekent eigenlijk alleen dat een tiener een direct bericht naar zijn of haar geliefde stuurt – meestal via een sociale media-app zoals Instagram of TikTok.

Maar misschien hoeven ze niet eens “in de DM’s te duiken”. Ik heb uit betrouwbare bron vernomen dat als je een paar berichten van een potentiële geliefde liket en die persoon vervolgens een paar van jouw berichte liket, je aan het flirten bent en er zeker een vonk is overgesprongen!! De geliefde kan dan gewoon degene zijn die alles initieert.

  1. Wees voorbereid op veel berichten

Als er een vonk is overgesprongen en de vlam heeft geantwoord, bestaat de volgende fase uit het versturen van berichten – en veel ook! Mogelijk wel 1000 berichten. Ik weet uit eigen ervaring wat het betekent om de telefoonrekening te betalen voor iemand (we noemen geen namen) die superverliefd was op een meisje in de dagen vóór onbeperkte data. Ik kan alleen maar zeggen: au!!!

Vandaag de dag kan berichtenverkeer plaatsvinden op een sociale media-app, een berichtenapp zoals WhatsApp, Messenger of zelfs via sms. Of misschien zelfs een combinatie van allemaal! Het belangrijkste is om het uitwisselen van berichten gaande te houden en er op die manier achter te komen of er een vibe is!

Maar in de fase van berichtenuitwisseling kan het rommelig en verwarrend worden. Het is niet ongebruikelijk voor tieners om met meerdere potentiële geliefden tegelijk te chatten – in wezen om hun opties open te houden. Sommigen noemen dit “bèta-testen”, ik noem het liever respectloos en waarschijnlijk zeer vermoeiend – maar ja, ik ben van de oude stempel! Maar dit is vaak de realiteit voor veel tieners, en het kan behoorlijk demotiverend zijn om het gevoel te hebben dat je “gemanaged” wordt.

  1. Laten we het Instagram-officieel maken

Dit is een groot moment. Wanneer en tiener en zijn/haar vlam besloten hebben dat ze exclusief zijn en officieel iets hebben, is de volgende stap om het de wereld te laten weten en het officieel te maken. Ze kunnen er dus voor kiezen om hun status op hun sociale mediaplatforms bij te werken naar “in een relatie”. Maar als ze op zoek zijn naar een zachtere start, posten ze misschien gewoon een foto van elkaar, of zelfs samen.

  1. Is sexting echt een ding?

Geloof het of niet, maar sommige tieners zullen elkaar nooit in het echt ontmoeten en toch een relatie hebben. Als dit het geval is, is de kans groot dat sexting deel uitmaakt van de relatie. Onderzoek toont aan dat 1 op de 3 Australische tieners (tussen 14 en 17 jaar) enige ervaring heeft met sexting, d.w.z. het versturen, ontvangen, gevraagd worden en vragen om naaktfoto’s. Maar ik denk dat het er in werkelijkheid waarschijnlijk meer zijn – niet iedereen vult enquêtes even eerlijk in!

Dus ja, sexting gebeurt en hoewel ik zou willen dat het niet gebeurde, moeten we onze kop niet in het zand steken. Ik moedig alle ouders dus aan om hun kinderen eraan te herinneren dat ze de controle over een foto verliezen zodra ze die versturen, dat niet alle relaties eeuwig duren en dat ze nooit gedwongen mogen worden om iets te doen waar ze zich niet prettig bij voelen. Wees klaar voor verdere berichten met meer sexting tips!

  1. Aan sommige goede dingen komt een einde

Op het gevaar af een cynicus te lijken: de kans is groot dat een tienerrelatie geen lang leven beschoren is. Dus, hoe maak je het uit als je een digital native bent?

Welnu, vóór de verbrekingsfase kan “benching” plaatsvinden. Dit gebeurt wanneer de ene partner de andere niet meer persoonlijk wil ontmoeten. Het kan ook het moment zijn waarop de berichten van je tiener niet meer worden beantwoord – dit heet LOR, oftewel “left on read”. De meesten van ons zouden dit ghosting noemen. Maar hoe je het ook noemt, het is geen fijn gevoel.

Noem me ouderwets, maar ik ben een grote fan van het persoonlijk uitmaken met je geliefde en mijn jongens weten dat. Het contact laten verwateren of iemand via sms vertellen dat de relatie voorbij is, is naar mijn mening respectloos.

  1. De scherven oprapen

Kinderen door liefdesverdriet heen helpen is zwaar – ik heb het meegemaakt! Als je tiener het leven na een relatie moeilijk vindt, kun je voorstellen dat ze hun sociale media-apps een week of twee verwijderen. Het is moeilijk om afscheid van iemand te nemen als je nog steeds berichten ontvangt en/of meldingen ziet. Het kan zelfs de moeite waard zijn om de ex ook te ontvrienden of te ontvolgen.

Dus ook al is het landschap veranderd en zijn de mixtapes verdwenen, vergeet niet dat daten en romantiek superlastig kunnen zijn als je tiener bent. Je hebt niet alleen te maken met zaken van het hart, maar ook nog eens op het grootste openbare forum ter wereld – het internet. Wees dus vriendelijk, zachtaardig en ondersteunend! En wees blij dat het in de jaren ’70, ’80 en ’90 zo makkelijk was. Alex xx

Wij presenteren McAfee+

Bescherming tegen identiteitsdiefstal en privacy voor uw digitale leven

FacebookLinkedInTwitterEmailCopy Link

Blijf op de hoogte

Volg ons om op de hoogte te blijven van alles wat met McAfee te maken heeft en op de hoogte te blijven van de nieuwste beveiligingsrisico’s voor consumenten en mobiele apparaten.

FacebookTwitterInstagramLinkedINYouTubeRSS

Meer van Online veiligheid voor het hele gezin

Back to top